Combray

Autor: Proust, Marcel
Šifra: 367-18-42
Izdavač: SNL, Zagreb
Godina izdanja: 1980

Dimenzije: 12,50 x 21,00 cm.
Opseg: 210 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni.
Stanje knjige: odlično.

Francuski roman, 10 svezaka u izboru dr. Ive Hergešića.

Preveo: Miroslav Brandt.

O knjizi:

“Combray” je prvi dio knjige “Put k Swannu” koji se sastoji od: “Combrayja”, “Jedne Swannove ljubavi”, “Zavičajna imena:ime”). Prvi ciklus i početak fabule kojom Proust prikazuje odrastanje osjetljivog dječaka u zrelog umjetnika.

U Combrayu se pojavljuju svi likovi koji se mogu vidjeti kasnije u ostalim pričama te se postavlja zagonetka života koja će biti razriješena tek na kraju cijelog ciklusa “U traganju za izgubljenim vremenom” u romanu “Pronađeno vrijeme”.

Spomenuti roman govori o odnosu čovjeka i vremena. U djelu postoji pokušaj da se događajima iz prošlosti vrati oblik kakav su nekad imali. Marcel Proust je istaknuo važnost traganja za prošlošću jer je to jedini način da sva zbivanja koja su već bila prikažu u pravom i krhkom obliku.

Roman je napisan na način da svjedoči o razornom učinku trajanja ne samo na događaje nego i na ljude. U djelu je prisutno usporavanje napetosti te ponavljanje motiva. Brojni detalji iz djela pokazuju koliko su potrebni na razini cijelog romana, što se tada smatralo glavnom odlikom simbolizma. Marcel Proust je nekoliko puta usporedio svijest čovjeka s hijeroglifima, pa je glavna zadaća autora da prevede stvarnost na jezik koji se koristi u književnosti.


Pogledajte sve od autora: Proust, Marcel
Pogledajte sve od nakladnika: SNL, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Svjetska proza i drama / pojedinačni naslovi


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno