Početna Knjige Humanističke znanosti povijest svjetska Civilno-vojni odnosi i tranzicija

Domjančić, Stjepan: Civilno-vojni odnosi i tranzicija

Autor: Domjančić, Stjepan
Šifra: 306-16-7
Izdavač: Despot Infinitus d.o.o., Zagreb
Godina izdanja: 2015

Puna knjižarska cijena: € 149,90

Naša cijena

€ 5,97
€ 11,94

Vaša ušteda: € 143,93

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 196 stranica.
Uvez: meki s preklopom, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Latinsko-američke i postkomunističke europske tranzicije.

Sa stranice nakladnika:
U ovoj knjizi istražujem latinskoameričku postmilitarističku te europsku postkomunističku tranziciju u kompleksu koji obuhvaća civilno-vojne odnose. U ovo sam krenuo s namjerom da izvršim komparativnu analizu državno-pravnog, društvenog i političkog položaja vojnih organizacija u te dvije regije, ostvarivanja nadzora nad njima te osnovnih značajki civilno-vojnih odnosa. Kroz takvu analizu želio sam doći do odgovora na pitanja o utjecaju novih sigurnosnih izazova na društveni i politički položaj, te na funkcionalne zadaće suvremenih oružanih snaga; prilagođavanje oružanih snaga novim “netradicionalnim zadaćama”; provođenje nadzora u novom društvenom, političkom i sigurnosnom okruženju. Sve to trebalo bi dovesti do relevantne slike o poziciji pojedinih oružanih snaga u društvenom i političkom okruženju, te o ulozi u tranzicijskom razdoblju.
Ovdje istražujem jedan izuzetno važan segment političkog sustava: segment koji sadrži vojno-političke odnose. Važan zato jer se nijedan politički sustav ne može razumjeti ako se ne razumiju njegovi elementi, ali i zato jer je sila (a vojska je institucija sile, par excellence) u samoj biti države. Ni jedna se država, doduše, ne može održavati samo silom, ali isto tako, ni jedna država ne može iz sebe isključiti silu.
Komparacijom pojedinih zemalja unutar regije i između regija dolazim do pokazatelja o sličnostima i razlikama između dva tipa tranzicije. Jednim dijelom, ovdje analiziram pojedine elemente ove teme u hrvatskim uvjetima. Ratni sukobi u post-jugoslavenskom prostoru nisu posebno tretirani u ovom radu, ali su dijelom analizirani u kontekstu dominantne teme - tranzicije.


Pogledajte sve od autora: Domjančić, Stjepan
Pogledajte sve od nakladnika: Despot Infinitus d.o.o., Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.