Mošin, Vladimir: Ćirilski rukopisi Jugoslavenske akademije I-II

Autor: Mošin, Vladimir
Šifra: 812-07-37
Izdavač: JAZU, Zagreb
Godina izdanja: 1925

Dimenzije: 25,00 x 34,50 cm.
Opseg: 401 stranica u 2 toma.
Uvez: tvrdi polu-uvez (platno/karton).
Stanje knjiga: odlično.

Historijski institut jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti.

Dio I. Opis rukopisa.
Dio II. Reprodukcije (
173 crno-bijele reprodukcije)


Preuzeto iz prve knjige:
Zbirka ćirilskih rukopisa, koja se čuva u Arhivu Jugoslavenske akademije i koja (zajedno s nekoliko starih štampanih knjiga) prema našem opisu broji 195 spomenika, zauzima časno mjesto među poznatim kolekcijama ove vrste.

Zagrebačka kolekcija Jugoslaven­ske akademije u jednu ruku posjeduje veliki broj vrlo starih i vrlo važnih tekstova, a u drugu ruku ona svojim najvećim dijelom sačinjava sadržajnu cjelinu, okupljajući baš južnoslavenske rukopise. Ovi rukopisi vremenski obuhvataju doba od kraja XII. vijeka do naših dana, a teritorijalno - sve krajeve, gdje je živjela južnoslavenska ćirilica. Ima rukopisa bugarskih, makedonskih, srednjo­vjekovnih srpskih i kasnijih sa područja Srbije, Bosne i Hrvatske, pa spomenika pisanih »bosan­čicom« s dubrovačkog i poljičkog područja. Sa­držajno, kao što je to i u svim ostalim zbirkama starih rukopisa, ovo su većinom knjige religioznog sadržaja, ali pored takvih ima i svjetovnih ruko­pisa: rječnika, ljekaruša, zakonika, literarnih zbor­nika i t. d. Pojedini spomenici ove zbirke već su odavno postali svjetski čuveni, kao što su Trnovsko evanđelje i Bugarski oktoih, Ilovička krmčija i Poljički statut, Mihanovićeva Aleksandrija, Zagrebački rodoslov i više drugih.
Osnovni fond ćirilske kolekcije Jugoslavenske akademije čine tri velike zbirke, nabavljene još u prošlom stoljeću: Kukuljevićeva, Mihanovićeva i Verkovićeva.
Pogledajte sve od autora: Mošin, Vladimir
Pogledajte sve od nakladnika: JAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.