Časoslov Farnese

Autor: Klović, Julije
Šifra: 792-19-127
Izdavač: HAZU, Zagreb; ADEVA, Graz
Godina izdanja: 2001

Dimenzije: 11,00 x 18,00 cm.
Opseg: 222 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni sa zlatotiskom.
Stanje knjige: kao nova.

Časoslov Farnese s minijaturama Julija Klovića.

Potpuno faksimilno izdanje u bojama izvornika MS M.69 u vlasništvu Pierpont Morgan Library, New York.

Komentari: William m. Voelkle, Ivan Golub.

Predgovor: Miroslav Begović.

Iz predgovora:

Najznamenitiji slikar minijatura renesansnog razdoblja, Julije Klović, radio je za najistaknutije mecene svoga doba, za kralja Ludovika II., za obitelj Grimani i Farnese - u Mađarskoj, u Perugi, Veneciji, Parmi i Rimu. Rođen je 1498. godine u Grižanima i svoje hrvatsko podrijetlo isticao je potpisujući se don iulio clouio di crouatia. U Italiji se družio s najistaknutijim umjetnicima i humanistima: Michelangelom,Vittoriom Colonnom, Peterom Brueghelom, Giorgiom Vasarijem ... Bio je u Rimu zaštitnikom mladom slikaru El Grecu i zagovarao ga kod mecena.

Časoslov Farnese, molitvena knjiga koju je za svog mecenu u Rimu Klović brižljivo oslikavao punih devet godina (1537. - 1546.), stoljećima zaokuplja pozornost i izaziva udivljenje svoje rijetke i izabrane publike. Već Klovićev prvi životopisac, njegov suvremenik i prijatelj, Giorgio Vasari, iscrpno opisuje svaku pojedinu minijaturu iz te knjižice, tako važne za povijest minijature. Mogli bismo je - kao što su Klovića prozvali Michelangelom sitnoslikarstva - nazvati sikstinskom kapelom džepnoga formata. Stoga nije čudno što ta malena knjiga na poseban način privlači strane i hrvatske proučavatelje Klovićeva opusa i povijesti sitnoslikarstva uopće.
Pripremajući obilježavanje 500. obljetnice rođenja Jurja Julija Klovića (1498.-1998.) Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, već više od 130 godina čelna ustanova hrvatske znanosti i kulture, htjela se dolično odužiti velikom hrvatskom sitnoslikaru. Uz niz prigodnih manifestacija, u znak sjećanja i uspomena na najslavnijeg Schiavona - izdana je kovanica s njegovim likom, promovirana poštanska marka, premijerno izvedena prigodna skladba ... - Akademija je pokrenula i tri projekta koja pridonose boljem poznavanju umjetnika i njegova djela.
U suradnji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu ponajprije je organiziran međunarodni skup o Kloviću, minijaturi i grafici u razdoblju od 1450. do 1700. godine. Istodobno je u okrilju Kabineta grafike HAZU priredena izložba Juraj Julije Klović u grafici, koja je iscrpno prikazala do tada nedovoljno poznat Klovićev udio u likovnoj kulturi, ne samo svoga vremena nego i idućih stoljeća. Katalog izložbe ostaje trajnim prinosom Klovićevoj bibliografiji.
Naposljetku, kao svojevrsni hommage najvećemu i najznamenitijemu Klovićevu djelu priredeno je potpuno faksimilno izdanje Časoslova Farnese. Ovaj pretisak rukopisne knjige ne donosi samo stranice s Klovićevim minijaturama, nego prvi put vjerno reproducira i predaje kulturnoj i stručnoj javnosti čitavu dragocjenu umjetninu, knjigu s cjelokupnim tekstom koji je izveo kaligraf Francesco Montrechi.
Sretna je okolnost da smo za prateći svezak uspjeli dobiti opširan komentar Časoslova Farnese Williama M. Voelklea, vrsnog poznavatelja Klovićevih minijatura i glavnog kustosa srednjovjekovnih i renesansnih rukopisa u Pierpont Morgan Library.Ivan Golub, autor studije o Jurju Juliju Kloviću, istraživač, polihistoričar, književnik i profesor teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Papinskom institutu u Rimu, desetljećima istražuje životni put i djelovanje Jurja Julija Klovića.
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odlučila se u izboru suizdavača za europski poznatu austrijsku izdavačku kuću Akademische Druck - u. Verlagsanstalt (ADEVA) s provjerenim senzibilitetom prema zahtjevnim poslovima u ostvarenju faksimilnih izdanja.
Objavom faksimila uvelike je proširena mogućnost izravnije komunikacije s Klovićevim umjetničkim ostvarenjima, za koja još Vasari piše da “nisu dostupna javnosti, niti se mogu vidjeti na javnim mjestima, kao što se mogu vidjeti slike, skulpture ili druga djela ostalih umjetnika”.
Upravo nam je i bila nakana da se umjetnička ljepota neponovljiva originala, ipak, koliko je to moguće, faksimilom ponovljeno otkrije svekolikim ljubiteljima umjetnosti, a napose proučavateljima i štovateljima Jurja Julija Klovića.

Miroslav Begović
Glavni i odgovorni urednik

Pogledajte sve od autora: Klović, Julije
Pogledajte sve od nakladnika: HAZU, Zagreb; ADEVA, Graz
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.