Početna Knjige Društvene znanosti ekonomija Budžetiranje kapitala: Procjena investicijskih projekata

Budžetiranje kapitala: Procjena investicijskih projekata

Autor: Orsag, Silvije
Šifra: 14-19-32
Izdavač: Masmedia, Zagreb
Godina izdanja: 2002

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 416 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova; na predlistu potpis precrtan korektorom u traci.

Autori: Silvije Orsag.

Preuzeto s Interneta:
Budžetiranje kapitala jedna je od najrazvijenijih tehnika financijske analize. To je ujedno i jedno od najrazvijenijih područja interne financijske analize, odnosno, upravljačkog pristupa financijama poduzeća, sa značajnim implikacijama i na eksternu financijsku analizu kao i na područje poslovnih kombinacija. Zbog toga i ne začuđuje da je ovo područje nezaobilazan dio bilo kojeg udžbenika financija poduzeća, poslovnih financija ili financijskog menedžmenta, odnosno, kako se u zadnje vrijeme sve više koristi, korporacijskih financija, dakle financija dioničkog društva. Isto tako ne začuđuje da se brojne tehnike financijskog odlučivanja izvan poduzeća zasnivaju na tehnikama budžetiranja kapitala, prvenstveno na tehnikama čiste sadašnje vrijednosti i interne stope profitabilnosti.

Budžetiranje kapitala ujedno je i stalna praktična djelatnost u poduzećima i posredničkim financijskim društvima kojom se rješavaju različiti problemi financijskog odlučivanja. Zbog toga postoje i brojni rukopisi koji problematiku budžetiranja kapitala tretiraju zasebno, odnosno u sklopu investicijske politike i prakse poduzimanja investicija u velikim i malim poduzećima. Štoviše, područje budžetiranja kapitala nalazi svoj prostor i u drugim poslovno-ekonomskim djelima, bilo udžbeničkog bilo priručničkog karaktera, a zbog značaja procesa investiranja za sva poduzeća, budžetiranje kapitala izaziva niz problema i kontroverzi koje se nastoje obraditi i sa znanstvenog, kao i s edukativnog i praktičkog stajališta. Tako je razvidno da ne nedostaje motiva za obradom predmetne teme koja je veliki izazov svakom autoru na području financijske analize.

Prvo izdanje knjige Budžetiranje kapitala inicirala je potreba studenata na tadašnjim dodiplomskim i poslijediplomskim studijima Ekonomskog fakulteta – Zagreb, ali i drugih ekonomskih fakulteta, kao i drugih fakulteta i visokih učilišta čijim je polaznicima bitno poznavanje i razumijevanje procesa donošenja financijskih odluka o dugoročnom investiranju novca i drugih sredstava u, primarno realne, investicije koje poduzimaju poduzeća kao aktivni entiteti preko kojih se posreduju svi odnosi između proizvođača i potrošača u tržišnim privredama. Naravno da je taj motiv ostao prisutan i kod ovog drugog izdanja, jer je predmetna materija sadržana i u novim nastavnim planovima i programima ekonomskih fakulteta kao i drugih fakulteta i visokih učilišta.


Pogledajte sve od autora: Orsag, Silvije
Pogledajte sve od nakladnika: Masmedia, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Društvene znanosti / ekonomija


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno