Andrić, Nikola: Branič jezika hrvatskoga

Autor: Andrić, Nikola
Šifra: 1173-19-25
Izdavač: Kr. zemaljska tiskara, Zagreb
Godina izdanja: 1911

Dimenzije: 13,50 x 20,50 cm.
Opseg: 170 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (karton/platno) s ojačanjem rubova korica.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Iz pristupa:

U skupštini “Matice Hrvatske” pod konac mjeseca siječnja 1911. povela se riječ o tom, kako bi se najpodesnijim načinom uputili književnici i novinari na veću brigu oko pravilnosti i ljepote jezične. Nadzornik hrvatskih srednjih škola i odbornik Matičin dr. Stjepan Bosanac odštampao je svoj izvještaj i govor u feuilletonu “Narodnih Novina”, našto je pisac ovoga “Braniča” kao Član književnoga odjeljenja u uredništvu spomenutoga lista nadovezao niz članaka pod natpisom “Filološki zapisi; iz uredničke bilježnice”. Ti su eto članci pod novim natpisom po drugi put preštampani u ovu knjižicu. Dodani su cijeli novi odlomci za utvrdjivanje ideja iznesenih u prvom izdanju, a popravljene sitnice, koje su se piscu potkrale u novinskom slogu prve edicije. U svom izvještaju “O čistoći jezika hrvatskoga” upr’o je dr. Stjepan Bosanac pratom u jednu rak-ranu javnoga našega života, koju valja liječiti. Mnogi naši književnici zaista zanemaruju osnovna pravila hrvatske gramatike i stilistike, počinjući polako zaboravljati i one stvari, koje su već odavno prečišćene i utvrdjene tako da ih nitko ne bi smio smetati s uma.


Pogledajte sve od autora: Andrić, Nikola
Pogledajte sve od nakladnika: Kr. zemaljska tiskara, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / prva izdanja - izbor


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.