Andrić, Nikola: Branič jezika hrvatskoga

Autor: Andrić, Nikola
Šifra: 428-12-5
Izdavač: Knjižara L. Hartmana (St. Kugli), Zagreb
Godina izdanja: 1911

Dimenzije: 12,00 x 18,00 cm.
Opseg: 148 stranica. Mjestimično podcrtavano olovkom u boji.
Uvez: meki.

Drugo izdanje.

IZ KNJIGE:
U skupštini »Matice Hrvatske« pod konac mjeseca siječnja 1911. povela se riječ o tom, kako bi se najpodesnijim načinom uputili književnici i novinari na veću brigu oko pravilnosti i ljepote jezične. Nadzornik, hrvatskih srednjih škola i odbornik Matičin dr. Stjepan Bosanac odštampao je svoj izvještaj i govor u feuilletonu »Narodnih Novina«, našto je pisac ovoga »Braniča« kao član književnoga odjeljenja u uredništvu spomenutoga lista nadovezao niz članaka pod natpisom »Filološki zapisi; iz uredničke bilježnice«. Ti su eto članci pod novim natpisom po drugi put preštampani u ovu knjižicu. Dodani su cijeli novi odlomci za utvrdjivanje ideja iznesenih u prvom izdanju, a popravljene sitnice, koje su se piscu potkrale u novinskom slogu prve edicije.
U svom izvještaju »0 čistoći jezika hrvatskoga« upro je dr. Stjepan Bosanac prstom u jednu rak-ranu javnoga našega života, koju valja liječiti. Mnogi naši književnici zaista zanemaruju osnovna pravila hrvatske gramatike i stilistike, počinjući polako zaboravljati i one stvari, koje su već odavno prečišćene i utvrdjene tako da ih nitko ne bi smio smetati s uma.

Dostupnost u Internet trgovini: odmah.
Dostupnost u antikvarijatu Studio u Masarykovoj 20, Zagreb: u roku od 24 sata.


Pogledajte sve od autora: Andrić, Nikola
Pogledajte sve od nakladnika: Knjižara L. Hartmana (St. Kugli), Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.