Početna Knjige Putopisi / vodiči / monografije hrvatska Brač - sjećanja za budućnost

Zaninović, Marin (urednik): Brač - sjećanja za budućnost

Autor: Zaninović, Marin (urednik)
Šifra: 312-20-6
Godina izdanja: 2004

Dimenzije: 22,50 x 26,00 cm.
Opseg: 140 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; na predlistu prisutna posveta kemijskom olovkom.

Preuzeto:

Knjiga fotografija "BRAČ - SJEĆANJA ZA BUDUĆNOST" jedna je od najautentičnijih, i stoga najljepših, interpretacija života i trajanja na srednjodalmatinskim otocima, pravi spomenik sredozemne Hrvatske sa svojim karakterističnim i naročito intenzivnim ambijentima. Kao autorski album Aleksandra Kukeca pokazuje iznimnu sposobnost viđenja i fiksiranja makro i mikro vizura jednoga organski skladnog svijeta, duboke sraslosti prirode i čovjeka. Epska i pastoralna dimenzija panoramskih snimaka dopunjena je komornim prizorima rada i dokolice, koji kao da imaju snagu "neorealističkoga svjedočenja".
U crno-bijelim kontrastima i preljevima sačuvana je karakteristična svjetlost podneblja, bljesak kamenih površina i mekoća biljnih odraza, sjaj mora i zagasitost ljudskih likova. Brač je ponudio pravo obilje motiva, od gustih naselja do usamljenih staništa, od starih crkvica do prostranih pašnjaka s moćnim gomilama, od ubavih lučica do surih kamenoloma, od kvrgavih maslina do gipkih i glatkih brodica, a fotograf Kukec uzvratio je poticajnoj sredini emotivnom participacijom i dokumentarnom skrupuloznošću.
Slike nastale prije gotovo pola stoljeća izgledaju nam još davnije i starije; naime, u njima je sačuvana također energija arhajskih prizora i toplina srednjovjekovnih ili renesansno - baroknih kreativnih rješenja (obrade materijala) - kao da je u posljednji tren viđen i zaustavljen čitav univerzum prisnosti i primjerenosti - čedna mjera Brača u istinitosti svojih iskonskih svojstava - u odgovarajućoj životnosti fotografovih tumačenja - zadobiva veličinu i snagu remek-djela povijesne slojevitosti.Pogledajte sve od autora: Zaninović, Marin (urednik)
Pogledajte sve iz područja: Putopisi / vodiči / monografije / hrvatska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno