Demirović, Mujo: Bosna na udaru srpskog nacionalizma

Autor: Demirović, Mujo
Šifra: 101-21-35
Izdavač: Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Pula
Godina izdanja: 2019

Dimenzije: 17,50 x 24,50 cm.
Opseg: 208 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

Izabrani tekstovi.

Preuzeto:

Knjiga je plod autorova rada na doktorskoj disertaciji „Teorija i izvori srpske nacionalne politike prema Bosni i Bošnjacima“, i tri su glavna mjesta istraživanja: rad na temi koja će nužno iznjedriti znanstvene generalizacije i potvrditi provjerljive činjenice iz raspoložive i dostupne građe, razvijanje teme potaknute osobnim i porodičnim iskustvom iz dva rata koji su obilježili gotovo cijelo jedno, kako ga autor naziva „brutalno“ stoljeće, te isticanje važnosti zbilje između ratova i odgovornosti intelektualca da se bavi temama od najvećeg narodnog interesa, njegove egzistencije i slobode. Autor naglašava potrebu uviđanja nemoći stvaranja racionalnih odgovora na sukcesivna ponavljanja zla, bez garancija za ono proklamirano – nikad više. Ova je knjiga svakako doprinos tom traganju. Na dvjestotinjak stranica autor promišlja i razlaže povijest Bosne i Bošnjaka, jer povijesno-teorijsko razumijevanje paradigme bošnjaštva neophodan je uvjet razumijevanju problema koji autor postavlja u svjetlu odnosa Bosne i Bošnjaka s politikom susjedne Srbije. „Bosna kao autentična povijesna i kulturno-povijesna društvena zajednica i način života“, kako u recenziji knjige navodi prof. Adil Kulenović, u vrtlogu burne prošlosti i brojnim političkim previranjima koja su se događala na njenom tlu, nužno treba intelektualnu elitu koja će „osvjetljavati duh i volju bošnjačkog naroda“, i prema tome, ova knjiga autora prof.dr.sc. Muje Demirovića važan je dokument i prikaz situacije u kojoj se kako autor ističe, Bosna nalazi cijelo jedno dugo stoljeće.


Pogledajte sve od autora: Demirović, Mujo
Pogledajte sve od nakladnika: Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, Pula
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / područje bivše jugoslavije / tito


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.