Početna Religija i mitologija religija Bosansko-humski krstjani u povijesnim vrelima

Šanjek, Franjo: Bosansko-humski krstjani u povijesnim vrelima

Autor: Šanjek, Franjo
Šifra: 1378-18-6
Izdavač: Barbat, Zagreb
Godina izdanja: 2003

Dimenzije: 16,50 x 24,00 cm.
Opseg: 397 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificirani.
Stanje knjige: odlično.

13.-15. st.

O knjizi:

Ovaj znanstveni uradak najviše razine pruža čitatelju sasvim drukčiju sliku srednjovjekovne Bosne i Huma od one koja je do sada prožimala naše znanje i literaturu. Iz ove studije se iščitava kako su primjerice latinski izvori bosanskim krstjanima imputirali krivovjerje i dualizam učenja. Međutim, analizom samih bosanskih vrela nemoguće je uočiti ikakve elemente krivovjerja i bogumilstva. Jedino im se može zamjeriti pesimistički pogled na svijet, što je odraz vremena u kojem su se pojavili, i strukturiranje vlastite crkvene zajednice neovisno o Rimu. Bosankso-humski krstjani su bili laici koji su se u materijaliziranom srednjovjekovlju zalagali za povratak izvornom zajedništvu Pracrkve i idealu prvih kršćana. Bili su dosljedni pacifisti i otvoreni prema svim ljudima. Njihov pokušaj obnove kršćanskoga života u duhu Prackrve nosio je u sebi klicu kritičnosti prema službenoj Crkvi, što je nužno dovodilo do sukoba. Krstjane to nije pokolebalo i izdržali su hrabro. Da bi se nakon višestoljetne borbe na bosansko-hercegovačkoj vjetrometini žurno prepustili islamiziranju, puka je želja današnjih muslimanskih izgubljenika u vremenu i prostoru. Činjenica da je Radin Butković tek 1466. godine zatražio azil u Mletcima, dokaz je da se krstjanima nije baš žurilo prigrliti islam.


Pogledajte sve od autora: Šanjek, Franjo
Pogledajte sve od nakladnika: Barbat, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / religija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.