Lakišić, Alija: Bosanski kuhar

Autor: Lakišić, Alija
Šifra: 936-19-20
Izdavač: Svjetlost, Sarajevo
Godina izdanja: 1975

Dimenzije: 17,00 x 24,00 cm.
Opseg: 324 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni, zlatotisak na prednjoj korici i hrptu; plastificirani zaštitni ovitak.
Stanje knjige: vrlo dobro.


Sadrži crno-bijele crteže.

Tradicionalno kulinarstvo u Bosni i Hercegovini.


Ova knjiga bi trebalo da omogući svakoj domaćici da bar ponekad napravi mali izlet iz svakidašnje svoje kuhinje i priredi nešto posebno. Ona bi, također, trebalo da narodnu kuhinju u ugostiteljskim objektima i radnjama podigne na viši nivo, poboljša kvalitet i proširi asortiman, te na taj način zadovolji tražnju, naročito inostranih turista koji se često žale da uzalud traže na našim jelovnicima naša narodna jela.

Također, u knjizi bi trebalo da dođe do izražaja atraktivnost naše gastronomije, a naročito u pogledu priređivanja grupnih prijema u autohtonim ambijentima sa trdicionalnim načinom serviranja, te tako da pomogne razvoju gastronomskog turizma.

Analizirajući najveći broj jela bosanske kuhinje, može se reći da se u njoj prožimaju kolorit Istoka i Zapada, a naročito neki elementi domaćeg kulinarstva, te modificirana jela Istoka ili Zapada, pa čak i susjedstva (Grčka, Italija).

Jela bosanske kuhinje, u pravilu, potpuno su neutralna, sa dosta povrća, voća, mlijeka i mliječnih proizvoda, kao što su špinat, zelje, patlidžan, paradajz, tikvice, zeleni luk, mrkva, peršun, celer...

U bosanskoj kuhinjiu pravilu nema posebnih sosova, već se oni stvaraju u jelu na bazi juhe i dodataka u toku kuhanja ili na kraju.


Pogledajte sve od autora: Lakišić, Alija
Pogledajte sve od nakladnika: Svjetlost, Sarajevo
Pogledajte sve iz područja: Domaćinstvo / kuharice / prehrana


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno