Početna Knjige Umjetnost povijest umjetnosti Bogorodica s djetetom u staroj umjetnosti Hrvatske

Bogorodica s djetetom u staroj umjetnosti Hrvatske

Autor: Gamulin, Grgo
Šifra: 60-19-2
Izdavač: MH, Zagreb
Godina izdanja: 1971

Dimenzije: 24,00 x 30,00 cm.
Opseg: 148 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; neznatno oštećen zaštitni ovitak.

Urednik: Grgo Gamulin.

Fotografije u boji: Krešimir Tadić i Nenad Gattin.

61 crno-bijela reprodukcija, 64 reprodukcije u boji.

O knjizi:

U kamenitim crkvama hrvatske obale, u Boki kotorskoj i na otocima Jadrana visile su ove slike naslikane na drve­nim pločama, na triptisima i poliptisi-ma, kao žarišta i simboli kulta Marije Djevice Bogorodice. Bijahu to uzvišene slike najviše ljepote koju su umjetnici tada mogli izmaštati; prikazivale su ne samo majku bogočovjeka, Dei Genitrix} sveto biće posvećeno stoljetnom vjerom velike civilizacije Sredozemlja, nego i uzvišenu predodžbu iz svakidašnjice: sliku majke i djeteta, ljubavi najprirod­nije i najzivotnije.
Uz prikaz Krista na križu što je na slikanim raspelima do­minirao crkvama s ograde kora ili s vi­sine trijumfalnog luka sve do kraja srednjeg vijeka, ikonografska tema Bo­gorodice s djetetom bila je, kao drugi pol duboke pobožnosti puka, najjedno­stavniji prikaz Marijina kulta sveden na bitne oznake Svete Djevice koja je porodila Boga: agia kai Theotokos, Pa~ nagia bizantinskog Istoka, Mater Dei latinskog Zapada. Za moreplovce s na­ših obala bila je to Zvijezda morska, Mariš stella koju se zazivalo u brodo­lomima, i kojoj su se, za oluja, u dugim danima neizvjesnosti i čekanja, utjecale žene ostavljene u gradovima i selima. Bilo je to u stoljećima naše teške proš­losti, čak do nedavnih vremena.
Pogledajte sve od autora: Gamulin, Grgo
Pogledajte sve od nakladnika: MH, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.