Početna Knjige Domaćinstvo kuharice / prehrana Bobu bob - gurmanski herbarij

Skračić, Živko: Bobu bob - gurmanski herbarij

Autor: Skračić, Živko
Šifra: 856-20-44
Izdavač: Fraktura, Zaprešic
Godina izdanja: 2006

Dimenzije: 12,00 x 19,50 cm.
Opseg: 225 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: odlično.

Ova je knjiga posvećena uspomeni na njoke babe Dobrile.

O knjizi:

Inženjer agronomije, poznati enolog i publicist, kolumnist Slobodne Dalmacije, Živko Skračić, objavio je u izdanju Frakture knjigu kolumni pod nazivom Bobu bob, u kojoj na jedinstven način autentičnim jezikom piše o biljkama nezaobilaznim u svakodnevnoj prehrani. Od artičoka do žita, petrusimula i raštike, kikirikija i kapara, ovaj gurmanski herbarij oživljava biljke toliko svojstvene našem podneblju Kako drugačije pisati o papru, artičoki, bobu, šparogama, tikvicama, kikirikiju ili petrusimulu i raštiki nego s puno ljubavi i strasti. Upravo tako je Živko Skračić, naš poznati enolog, publicist, novinski kolumnist i predavač na školi, pisao o biljkama koje su nezaobilazne u svakodnevnoj ishrani i spravljanju hrane u svojoj nedavno objavljenoj knjižici Bobu bob. Ukusni i sočni tekstovi Enogastronomski fenomeni specijalnost su ovog izuzetnog poznavatelja i ljubitelja «ića i pića», a kolumne objavljivane tijekom 2005. i 2006. sada su kao zbirka sabrane u izdanju zagrebačke Frakture. Knjiga posvećena «njokima babe Dobrile» zanimljivo je ilustrirana i odlično opremljena knjižica eseja u kojoj Skračić jedinstvenim i autentičnim domaćim jezikom opisuje biljke koje su sastavni dio naše gastro kulture. Kroz kratke, rječite, "ukusne" tekstove Skračićeva se «kuharica» razlikuje od mora sličnih zbirki recepata, budući ovaj literarni pristup jestivim biljkama i njihovim kulturnim značajkama u gastronomiji naprosto osvježava i hrani svakoga tko je uzme čitati. Tekstovi koji odišu tipičnim dalmatinskim humorom pobliže opisuju biljke bez kojih ne možemo u svakodnevnoj prehrani. Pišući o balancanama, Skračić duhovito žali što mi u Dalmaciji patlidžan ne zovemo tako, i time smo uskraćeni za izgovor «pravog, muškog slova dž», već ga «moramo zvati balancana». Jin, pin i peren cunku O bananama će reći kako je šteta da ih ne možemo uzgojiti u našem podneblju, jer koji bi to gušt bio da možemo reći «Uzmi, domaće su, poslali mi ženini sa sela», a što mogu samo oni čija je žena iz Obale Bjelokosti. O dinjama (catama) Skračić će reći kako su i oni «globalno poznati» bili slabi na dinje. Mark Twain je obožavao dinje, Enrico Caruso je o njoj govorio «Jedeš je, piješ je, a s njom se možeš i umiti», ili što bi stari Trogirani rekli «Jin, pin i peren cunku». I tako redom, Skračić niže kratke crtice o dobro poznatim biljkama, plodovima i njihovom kulturološkom značenju, podrijetlu, sve začinjeno duhovitim opaskama i primjedbama. I na kraju za sve ljubitelje kuharica upozorenje, koristeći se ovom knjižicom nećete ništa skuhati, ali ćete se zasigurno odlično zabaviti. Maja Erceg


Pogledajte sve od autora: Skračić, Živko
Pogledajte sve od nakladnika: Fraktura, Zaprešic
Pogledajte sve iz područja: Domaćinstvo / kuharice / prehrana


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.