Beltz, Walter: Biblijska mitologija

Autor: Beltz, Walter
Šifra: 108-22-6
Izdavač: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1984

Dimenzije: 13,50 x 22,00 cm.
Opseg: 336 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Bog i bogovi.

Iz uvoda:

Pokušaj da se napiše biblijska mitologija je svakako oprav­dan, jer je biblijska mitologija već odavna zakašnjela. Uožda se još samo pobožna plahost nećka da biblijske mitove promatra kao što promatramo mitove iz grčko-rimske povijesti. Ali nijedan čovjek, koji želi shvatiti evropsku gotovo dvotisućljetnu kulturnu baštinu neće mimoići Bi­bliju, jer su njezini mitovi, poput mnogih antičkih mitova, služili kao bitni izvori kulture svijeta sve do duboko u no­vo doba. Ako će Biblija i nadalje nestajati iz vidnoga polja čovjeka, njezin će povijesni značaj postajati samo jasniji.
Nužnost biblijske mitologije se objašnjava vremenskim rasponom između nastajanja mitova i današnjega čitate­lja, jer taj vremenski raspon onemogućuje pristup do nji­hova razumijevanja. Poput Homerovih epova, i Biblija je danas bez objašnjenja nerazumljiva. Zaobilazni put preko komentara si ne može uštedjeti ni vjernik, za kojega je Biblija objava Božja. Prostodušni čitatelj Biblije ne može danas razriješiti ni biblijsku isprepletenost mitova, povije­sti i njihovoga tumačenja, niti razlikovati između prvotnoga mita i njegove biblijske interpretacije, pri čemu je ta in­terpretacija - naime funkcija koja se u Bibliji pripisuje mitu - zadaća biblijske teologije. No biblijska mitologija se okreće k prikazivanju i objašnjenju samoga mita, ne­znanstvenog svijeta predodžbi o kozmosu, čovjeku i društvu, što se nalazi u okviru historijskoga.

Pogledajte sve od autora: Beltz, Walter
Pogledajte sve od nakladnika: Grafički zavod Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / religija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.