nije naveden: Bela knjiga

Autor: nije naveden
Šifra: 2813-05-88
Izdavač: Ministarstvo inostranih poslova FNRJ, Beograd
Godina izdanja: 1951

Naša cijena

€ 13,27
€ 26,54

| 99,98 kn
199,97 kn

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 17,00 x 24,50 cm.
Opseg: 441 stranica.
Uvez: meki, hrbat naknadno lijepljen samoljepljivom trakom.

Bela knjiga o agresivnim postupcima vlada SSSR, Poljske, Čehosolovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije prema Jugoslaviji.

Iz sadržaja:
- Predgovor
- Politički oblici agresivnog pritiska
- Ekonomska agresija vlada SSSR i zemalja istočne Evrope protiv FNRJ
- Neposredna špijunska i teroristička akcija vlada SSSR i zemalja istočne Evrope protiv FNRJ
- Upotreba vojne sile na jugoslovenskim granicama kao sredstvo politike agresivnog pritiska
- Napori vlade FNRJ za časno i miroljubivo rešenje spora
- Dodatak

Iz predgovora:
U »Beloj knjizi« objavljeni su zvanični i drugi dokumenti o agresivnim postupcima vlada SSSR i zemalja Istočne Evrope koje one već treću godinu sprovode protiv Jugoslavije. Ovi dokumenti omogućuju da se sagledaju uzroci i suština sadanjih odnosa vlada SSSR i zemalja Istočne Evrope prema FNRJ, kao i namere njihove politike uperene protiv nezavisnosti Jugoslavije.
Objavljeni dokumenti isto tako pokazuju da je Vlada FNRJ, od samog izbijanja zategnutosti koja je izazvana tim postupcima, uporno nastojala da tako nastalu situaciju reši na častan i miroljubiv način u interesu mira u svetu i međunarodne saradnje. Vlada FNRJ u tome do danas nije uspela zbog toga što su vlade SSSR i drugih zemalja Istočne Evrope, stalno i sve jače zaoštravale odnose. S obzirom na takvo stanje stvari postupci vlada SSSR i zemalja Istočne Evrope koji se produžuju prema Jugoslaviji moraju da zabrinu ne samo narode Jugoslavije, već i da uznemire sve miroljubive ljude i narode u svetu.
Ova knjiga sadrži samo mali deo dokumenata iz diplomatske prepiske Vlade FNRJ sa vladama SSSR i zemljama Istočne Evrope. Ova diplomatska prepiska dostigla je u toku nešto više od dve godine cifru od nekoliko stotina nota, od kojih je većina protestnih i ona i zbog toga pretstavlja jedinstven slučaj u diplomatskim odnosima. Zbog njihovog ogromnog broja nije bilo moguće objaviti sve dokumente ove diplomatske prepiske u jednoj knjizi. To još više važi za druge dokumente u kojima se iznose primeri subverzivne delatnosti uperene protiv Jugoslavije i primeri antijugoslovenske propagande u sovjetskoj štampi i radio emisijama. Za objavljivanje samo tog materijala bilo bi potrebno nekoliko knjiga, ne ubrajajući u to antijugoslovensku propa­gandu u drugim zemljama Istočne Evrope i štampu van tih zemalja, koja je pod uticajem sovjetske propagande.
Radi bolje preglednosti dokumenti su podeljeni u poglavlja prema osnov­nim oblicima u kojima se vrše agresivni postupci protiv FNRJ, a ne hronološki. U dodatku knjige nalaze se statističke tabele i pregledi koji daju sliku intenziteta pritiska prema Jugoslaviji na pojedinim područjima.


Dostupnost u Internet trgovini: odmah.
Dostupnost u antikvarijatu Studio u Masarykovoj 20, Zagreb: u roku od 24 sata.


Pogledajte sve od autora: nije naveden
Pogledajte sve od nakladnika: Ministarstvo inostranih poslova FNRJ, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.