Fromm, Erich: Bekstvo od slobode

Autor: Fromm, Erich
Šifra: 206-22-1
Izdavač: Naprijed; August Cesarec, Zagreb; Nolit, Beograd
Godina izdanja: 1984

Dimenzije: 14,50 x 20,50 cm.
Opseg: 214 stranica.
Uvez: tvrdi, kartonski; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Preveli: Slobodan Đorđević i Aleksandar I. Spasić.

O knjizi:

Erich Frommova knjiga Bekstvo od slobode bavi se problemom koji je 40 - ih godina 20. veka bio izuzetno aktuelan: zašto se čovek, u 20. veku napokon oslobo?en stega koje su mu nametale crkva i priroda, dobrovoljno potčinjava autoritarnoj fašističkoj ideologiji. Erich Frommovo objašnjenje bazira se na dvosmislenosti slobode - sloboda od (odsustvo spoljašnjih spona) razlikuje se od "slobode za", u kojoj je čovek kroz spontanu aktivnost sjedinjen sa svetom kao nezavistan pojedinac. U nemogućnosti da ostvari pozitivnu slobodu, pojedinac teži da se oslobodi nespokojstva i nemoći koje sa sobom nosi "sloboda od" tako što će se potčiniti nekom autoritetu.

Pored ovih ključnih Erich Frommovih misli, u ovom radu prikazane su i ostale ideje iznete u knjizi Bekstvo od slobode. Istaknuta je značajna uloga psihičkih mehanizama u društvenom procesu. Erich Fromm ih je smatrao važnim za ponašanje mnogih pojedinaca koje društvo smatra normalnim, a od velikog je značaja i činjenica da su neke od ovih Fromovih postavki empirijski potvr?ene u značajnim socijalno - psihološkim studijama Adorna i Aša. Posebna pažnja posvećena je Fromovoj istorijskoj analizi: dodatnim primerima koji potkrepljuju njegovo stanovište, kao i kritikama koje se mogu uputiti njegovom prikazu istorijskih pojava.

Mada je ostavila otvorena pitanja i doživela kritike, ova knjiga ostaje značajna delom i zbog toga što je poslužila kao inspiracija mnogim naučnicima, a ideje iznete u njoj još uvek mogu poslužiti kao nadahnuće za buduće studije.


Pogledajte sve od autora: Fromm, Erich
Pogledajte sve od nakladnika: Naprijed; August Cesarec, Zagreb; Nolit, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / psihologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.