Početna Knjige Umjetnost povijest umjetnosti Bečka škola povijesti umjetnosti

Knežević, Snješka (izabrala i prevela): Bečka škola povijesti umjetnosti

Autor: Knežević, Snješka (izabrala i prevela)
Šifra: 14-23-164
Izdavač: Barbat, Zagreb
Godina izdanja: 1999

Dimenzije: 17,00 X 24,00 cm.
Opseg: 468 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: odlično.

O knjizi:

...Bečka škola povijesti umjetnosti jedan je od najbitnijih čimbenika razvoja povijesti umjetnosti kao moderne znanosti, koja je itekako imala odjeka u našoj povijesnoumjetnčkoj znanosti. Nove metode i načela istraživanja, preispitivanje i prevrednovanje umjetničke tradicije i baštine glavni su pokretači škole izrasle unutar katedre povijesti umjetnosti bečkoga Sveučilišta u drugoj polovici prošlog stoljeća. Sudjelujući u popisu spomenika, izradbi skupnih kataloga i opsežnih izdanja izvora bitnih za poznavanje umjetnosti, pisanje povijesti stilova i projekata univerzalne povijesti umjetnosti te nastojanja da se povijest umjetnosti zasniva na spoznaji pojedinih umjetničkih djela, bečka škola u potpunosti se odvaja od tadašnje vladajuće teorije uspona i padova kako u povijesti, tako i u umjetnosti.

Nekoliko činjenica utječe na stvaranje i razvoj škole. To je, ponajprije, načelo autopsije u određenju umjetničkog djela i točno čitanje izvora koje omogućuje konstrukciju pravilnog smještanja pojedinog umjetničkog djela unutar podcijenjenih i neprotumačenih razdoblja. Nadalje, kontinuitet umjetničkog stvaralaštva te neprestane stilske mijene umjetničkog izričaja unutar različitih povijesnih i kulturnih okolnosti razlog su, kako tvrde najvažniji protagonisti bečke škole, bili su porivi za stvaranje velike povijesti umjetnosti od prapočetaka do novoga vijeka, otvorenu uključenju svih stilskih razdoblja i umjetničkih vrsta. Veliki je prinos bečke škole i u projektu povijesti umjetnosti kao povijesti stilova. Istaknuće Rieglova tzv. umjetničkog htijenja, Kunstwollen, kao presudne činjenice u mijeni stilova, također je bitna odrednica škole. Osim tih činjenica na njezin razvoj utjecalo je i predstavljanje bečkih umjetničkih zbirki, nova arheološka otkrića i njihova dispozicija te osnivanje novih muzeja, početak moderne zaštite spomenika u Austro-Ugarskoj i topografsko bilježenje povijesnoumjetničke baštine.

Izbor teorijskih tekstova najpoznatijih bečkih kunsthistoričara toga doba Snješka Knežević opisuje kao antološki, kako unutar pojedinih opusa, tako i za razvoj povijesti umjetnosti kao znanosti uopće. (:::)
Marko Kružić, Vijenac, Broj 163, 01.06.2000.


Pogledajte sve od autora: Knežević, Snješka (izabrala i prevela)
Pogledajte sve od nakladnika: Barbat, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.