Mattioni, Vladimir (urednik): Bauhaus osobno

Autor: Mattioni, Vladimir (urednik)
Šifra: 186-22-78
Izdavač: UPI-2M PLUS, Zagreb
Godina izdanja: 2011

Dimenzije: 26,00 x 30,00 cm.
Opseg: 271 stranica.
Uvez: meki, plastificiran, s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

Bauhaus osobno / Bauhaus persönlich.

Usporedni tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku.

Preuzeto:

Knjiga „Bauhaus osobno“ predstavlja iznimno vrijednu građu sačuvanu upravo u Zagrebu. O Bauhausu se govori na jedan drukčiji, osobni, način koji svojim pristupom intrigira i inspirira
Utjecaj Bauhausa na hrvatsku kulturu nesumnjivo nas intrigira, a ukoliko se pred nama ukaže i vrijedan umjetnički materijal kao što je Zbirka Marie-Luise Betlheim, koja je pronađena i sačuvana upravo u Zagrebu, onda je publikacija posvećena upravo njoj idealna prilika da se ukaže na zbirku uspomena koje nas vežu s istaknutim akterima Bauhausa. Marie-Luise Betlheim stjecajem životnih okolnosti bila je u prisnoj vezi sa studentima i majstorima Bauhausa. Iako Njemica, dolazi u Zagreb koji postaje njena nova životna sredina, i sa sobom donosi i mapu materijala koja je veže s Bauhausom: grafike, crteži, fotografije, ilustrirana pisma, skice i nacrti bauhausovaca, bilješke.
Knjiga „Bauhaus osobno“ predstavlja vrijednu mapu koja progovara o osobnoj povezanosti svih njenih aktera s Bauhausom, ali i priča životnu sudbinu mlade žene kroz iznimno bogatu korespondenciju. Iz sadržaja knjige izdvajamo predgovor Želimira Koščevića koji donosi zanimljivu priču o pronalasku same zbirke, priloge o zbirci Hubertusa Gaßnera („Crvena kocka“), Ákosa Moravánszkog („Od projekcije do projekta: Uz prikaze arhitekture Farkasa Molnára iz zbirke Marie-Luise Betlheim“), te dokumente, sjećanja i komentare neprocjenjive vrijednosti (izdvajamo „Rukopise Farkasa Molnára iz zbirke Marie-Luise Betlheim“ i Molnárov „Život na Bauhausu“ te prisjećanja Lou i Dirka Schepera). Središnji dio knjige zasigurno je katalog zbirke koji uključuje reprodukcije svih zastupljenih radova, čime se posebnost same zbirke prvi put zapravo prikazuje u svom integralnom obliku.
Slojevitost materijala koju nam „Bauhaus osobno“ predstavlja vidljiva je u svakom djeliću teksta, reprodukciji, fotografiji ili pak pismu. U sinergiji svega prikazanoga na najbolji mogući način vidi se jedinstvenost stvaralačkog pristupa Bauhausa i svih njegovih aktera. Važno je još jednom spomenuti kako je ova zbirka sačuvana u Zagrebu čime se dokazuje raširenost Bauhausa u ono vrijeme, ali i rasprostranjenost svih aktera ove priče.Pogledajte sve od autora: Mattioni, Vladimir (urednik)
Pogledajte sve od nakladnika: UPI-2M PLUS, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.