Barokna arhitektura

Autor: Horvat-Levaj, Katarina
Šifra: 1403-18-8
Izdavač: Naklada Ljevak, Zagreb
Godina izdanja: 2015

Puna knjižarska cijena: 590,00 kn

Naša cijena

310,00 kn

Vaša ušteda: 280,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 20,50 x 27,00 cm.
Opseg: 724 stranice.
Uvez: tvrdi, platneni; sa srebrotiskom na prednjim koricama i hrptu; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: kao nova.

Povijest umjetnosti u Hrvatskoj.

Bogato opremljena fotografijama, tlocrtima i kartama (pretežno u boji).

Preuzeto s internetske stranice izdavača:


"U knjizi Barokna arhitektura obrađena je sakralna, reprezentativna stambena i javna te fortifikacijska arhitektura. Studija predstavlja sintezu dosadašnjih spoznaja, ali i rezultat višegodišnjih znanstvenih istraživanja autorice – terenskih i arhivskih, kao i onih komparativnih u susjednim državama, srednjoeuropskim i mediteranskim.

Građa je sistematizirana kronološki po regijama te tipološki po vrstama arhitekture – sakralne i profane – a svaka je grupacija spomenika prezentirana u svom prostorno-urbanističkom i povijesnom okviru.

Posebno težište analize i sinteze jest istraživanje ishodišta tipologije i stila, koja se uslijed tadašnje gospodarske i političke situacije te teritorijalne podijeljenosti Hrvatske nalaze izvan njezinih granica, jednako u srednjoeuropskom kao i u mediteranskom krugu, odnosno u značajnim kulturnim centrima poput Rima, Venecija, Graza i Beča. No, istodobno regionalna podvojenost na kontinentalnu i jadransku Hrvatsku, dosada uobičajena u našoj stručnoj literaturi, prevladana je međusobnom tipološkom i stilskom komparacijom arhitekture na cjelokupnom hrvatskom teritoriju.

Uz razmatranje afirmacije dominantnog baroknog stila i njegove periodizacije na ranu, zrelu i kasnu fazu, u knjizi je valorizirana paralelna pojava drugih stilova – gotike, renesanse i manirizma u 17. stoljeću, te rokokoa i klasicizma u 18. stoljeću. Prikazani su također novi rezultati u pogledu istraživanja udjela pojedinih europskih arhitekata u formiranju hrvatske barokne arhitekture te prihvaćanja njihovih utjecaja u domaćim krugovima naručitelja i graditelja. Uz nove spoznaje o okolnostima i vremenu nastanka pojedinih arhitektonskih spomenika, reinterpretirana je njihova dosadašnja valorizacija u hrvatskom i europskom kontekstu, što je ujedno i glavni znanstveni doprinos knjige u odnosu na postojeću stručnu literaturu."
Tekst od 500 stranica praćen je brojnim ilustracijama – reprezentativnim fotografijama u boji, arhivskim i grafičkim prikazima te arhitektonskim nacrtima najkvalitetnijih građevina. Za ovu monografiju izvršena su nova fotografska i arhitektonska snimanja, te je nabavljena, dosada dijelom nepoznata, atraktivna arhivska građa iz zemlje i inozemstva. Knjiga je opremljena popisom izvora i literature te kazalom i sažetkom na stranom jeziku.Pogledajte sve od autora: Horvat-Levaj, Katarina
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada Ljevak, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Umjetnost / povijest umjetnosti


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno