Krleža, Miroslav: Balade Petrice Kerempuha

Autor: Krleža, Miroslav
Šifra: 93-21-41
Izdavač: Nakladni zavod Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1946

Dimenzije: 18,00 x 24,00 cm.
Opseg: 208 stranica.
Uvez: tvrdi poluuvez (umjetna koža/karton); zlatotisak na hrptu.
Stanje knjige: korice s patinom vremena, unutrašnjost besprijekrona.

Prvo hrvatsko izdanje!

Opremio i crtao: Krsto Hegedušić.

Korigirao i rječnik dopunio: Slavko Batušić.

Tisak na kvalitetnom papiru veće gramature; dvobojni tisak (crno-crveni).


"Balade Petrice Kerempuha" je zbirka kajkavskih pjesama, nedvojbeno najveći pjesnički ostvaraj Miroslava Krleže, te jedno od najvećih djela hrvatske književnosti, prvi put je objavljena 1936. godine u Ljubljani.

U drugome izdanju (Zagreb 1946), s reprezentativnom likovno-grafičkom opremom K. Hegedušića, temeljnome korpusu zbirke dodane su još četiri balade (Gumbelijum roža fino diši; Galženjačka; Mizerere Tebi, Jeruzalem; Nenadejano bogčije zveličenje. SPOMEN NA JEN HISPANJSKI KIPEC), izvorno objelodanjene u Dijalektičkom antibarbarusu (Pečat, 1939, 8-9), iz kojega je izostavljena jedino balada Strašilo straši galeb europejajnjski. S tim baladama definiran je korpus i struktura toga jedinstvenoga pjesničkog djela u formi koja je postala kritičkom i ishodišnom osnovom svim kasnijim izdanjima, isključujući dakako, pretisak prvoga izdanja, koji posjeduje bibliofilsku vrijednost. Po strukturnim značajkama, po cjelovitosti i nepromjenljivosti kompozicije kao i po neznatnim intervencijama u prvotni tekst, Balade su najdovršenije autorovo književno djelo. One su, naime usprkos uobičajenoj autorovoj praksi da svoje tekstove mijenja, prerađuje i dopunjuje, doživjele malo izmjena, koje se pretežito odnose na pojedinačne grafijske, fonemske i leksičke preinake, čime se potvrđuje visok intenzitet prvotne kreacije kao i autorovo samopovjerenje u djelo.

 Pogledajte sve od autora: Krleža, Miroslav
Pogledajte sve od nakladnika: Nakladni zavod Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / prva izdanja - izbor


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.