Početna Knjige Književnost poezija Balade Petrice Kerempuha

Krleža, Miroslav: Balade Petrice Kerempuha

Autor: Krleža, Miroslav
Šifra: 65-21-16
Izdavač: Naklada Ljevak; Matica hrvatska; HAZU, Zagreb
Godina izdanja: 2005

Dimenzije: 14,00 x 20,80 cm.
Opseg: 186 stranica.
Uvez: tvrdi, umjetna koža; reljefno izrađena korica, zlatotisak na prednjoj korici i hrptu.
Stanje knjige: odlično.

Djela Miroslava Krleže. Svezak 19.

O djelu:

»Zbirka pjesama Miroslava Krleže, objavljena 1936. U drugom izdanju (Zagreb, 1946) sadrži 34 pjesme pisane kajkavskim dijalektom, s osloncem na jezik starije kajkavske književnosti, što omogućuje širok izbor riječi i poprima osobine izgrađenog idioma obrazo vanoga građanstva. Pjesme su različite duljine, stihovnih oblika i ugođaja. Ujedinjuje ih fiktivni autor i kazivač Petrica Kerempuh, legendarni lik iz pučke predaje i kajkavske književnosti, poznat iz djela Jakoba Lovrenčića (1787–1842) Petrica Kerempuh iliti čini i živlenje človeka prokšenoga (Varaždin, 1834), a oblikovan prema modelu srednjovjekovnog tipa vaganta — pjesnika lutalice, probisvjeta i lukavog varalice, kojemu je pripisana izrazito kritička svijest potlačenog seljaka i rezigniranog buntovnika. Dulje su pjesme narativnoga karaktera (Keglovichiana), prelaze i u svojevrsnu kritičku viziju nacionalne povijesti (Planetarijom), a kraće (Sanoborska, Krava na orehu, Bogečka) oblikovane su kao slike pojedinih situacija i primjera okrutnosti srednjovjekovnog života te uzalud nosti otpora. Izraz odlikuje izuzetno bogatstvo riječi i sintagmi tipičnih osobito za staru kajkavsku književnost, kao i bogata metaforika te uporaba figura dikcije, ponavljanja i igre riječima. Opći je ton izlaganja ironičan, često prelazi u sarkazam, s izrazitom sklonošću prema groteski. Premda pojedine pjesme djeluju i kao samostalna ostvarenja, zbirka je ujedinjena osim likom i jedinstvenom slikom svijeta sjeverne Hrvatske u srednjem vijeku, koja se može shvati ti i kao obrazac sudbine hrvatskog naroda s naglašenim protestom protiv društvene nepravde, oblikovane vrhunskom porabom svih sredstava pjesničkog izraza«.
Milivoj Solar, Književni leksikon


Pogledajte sve od autora: Krleža, Miroslav
Pogledajte sve od nakladnika: Naklada Ljevak; Matica hrvatska; HAZU, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / poezija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.