Conteneau, Georges: Babilon i Asirija

Autor: Conteneau, Georges
Šifra: 1069-19-2
Izdavač: Naprijed, Zagreb
Godina izdanja: 1978

Dimenzije: 13,00 x 20,00 cm.
Opseg: 277 stranica.
Uvez: tvrdi, impregnirano platno; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično; ovitak neznatno oštećen na poleđini.

Biblioteka Svakodnevni život.

Prevela Tatjana Domiter.

Preuzeto iz Predgovora:
Civilizacija Mezopotamije od svojih početaka (oko 2900. pr. n. e.) do dolaska Aleksandra (330. pr. n. e.) trajala je oko dvadeset i šest stoljeća. Gotovo je nemoguće dati opći prikaz »svakodnevnog života«, kroz tako dugo vremensko razdoblje, pa ćemo se morati ograničiti na jedno određeno doba, makar nam i promakle neke netočnosti i anakroniz­mi, u što ne vjerujemo s obzirom na naše današnje pozna­vanje materije. Koje doba da izaberemo?

Između najkarakterističnijih izabrat ćemo ono o kojem najviše znamo. Po svemu se čini da ovim zahtjevima naj­više odgovara razdoblje od oko dva stoljeća između 700. i 530. pr. n. e.

U zapadnoj se Aziji tada zbivaju izuzetno važni događa­ji. Asirija dostiže vrhunac svoje moći te se proteže na ci­jeli Bliski istok, privremeno čak i na Egipat. Njezina po­danica, Babilonija, u savezu s Medijcima koji su došli s Iranske visoravni, zbacuje jaram, razara Ninivu (612. pr. n. e.) i za Babilon počinje procvat što su ga zabilježili stari povjesničari, a uz koji je vezano ime Nebukadnezara s ko­jim to razdoblje i prestaje. Sada opet Perzijanci napadaju Babilon; Azija mijenja gospodara pa dinastija Ahemenida upravlja dva stoljeća sudbinama na Istoku.


Pogledajte sve od autora: Conteneau, Georges
Pogledajte sve od nakladnika: Naprijed, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / svjetska


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.