Eliade, Mircea: Aspekti mita

Autor: Eliade, Mircea
Šifra: 758-20-81
Izdavač: FactUM izdavaštvo, Beograd
Godina izdanja: 2017

Dimenzije: 12,00 x 19,00 cm.
Opseg: 169 stranica.
Uvez: meki, plastificiran sa preklopom.
Stanje knjige: kao nova.

S francuskog preveo: Dušan Janić.

S poleđine knjige:

Već više od pedeset godina, naučnici u Evropi istražuju mitove sa sasvim drugog stanovišta nego što se to radilo u 19. veku. Za razliku od svojih prethodnika, koji su mitove razmatrali u običnom značenju te reči, kao priče, izmišljotine, fikcije, oni ih prihvataju onakvim kako su bili prihvatani u arhaičnim društvima, u kojima mit, naprotiv, označava istiniti dogadaj, kojeg odlikuje važnost, svetost i uzornost. Ali to novo značenje reči mit u običnom jeziku čini reč prilično dvosmislenom. Ta reč danas se koristi da označi izmišljotinu ili iluzije, ali i svetu tradiciju, prvobitno otkrovenje, uzor, što dobro znaju pre svega etnolozi, sociolozi i istoričari religija. Podrobnije ćemo se zadržati na istoriji tih različitih značenja reči mit u antičkom i hrišćanskom svetu (pogl. VIII-IX). Dobro je poznato da je u Grčkoj pojam mythos sa Ksenofanom (oko 565-470), a on je prvi odbacio mitologičnost bogova kod Homera i Hesioda, izgubio svaku religijsku i metafizičku vrednost. Nasuprot logosu, kao i kasnije, historia-i, mythos počinje da označava sve ono što ne postoji u stvarnosti. Sa svoje strane, judeo-hrišćanstvo je među laži i iluzije svrstalo sve ono što nije potvrđeno ili kanonizovano u jednom od dva Zaveta.


Pogledajte sve od autora: Eliade, Mircea
Pogledajte sve od nakladnika: FactUM izdavaštvo, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Religija i mitologija / mitologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.