Nestorović, Bogdan N.: Arhitektura novog veka

Autor: Nestorović, Bogdan N.
Šifra: 59-15-30
Izdavač: Naucna knjiga, Beograd
Godina izdanja: 1964

Dimenzije: 20,50 x 29,50 cm.
Opseg: 350 stranica.
Uvez: meki, kartonski.
Stanje knjige: vrlo dobro.

Sa 744 crno-bijele fotografije u tekstu.

U dodatku:
Indeks i literatura.

Iz predgovora:
Svaka epoha obuhvata značajnija ostvarenja u različitim zemljama Evrope. Zelja je bila da se posebna pažnja posveti i pojedinim slovenskim zemljama u kojima je arhitektura dolazila do izvesnog uspona tokom vekova, a naročito Jugoslaviji čija istorija arhitekture još nije obrađena. Na ovaj način prikazi arhitekture pojedinih zemalja javljaju se u knjizi na više mesta, prema poglavljima razvitka arhitekture, jer se prati njen opšti istoriski razvitak kroz Novi vek, a u tom opštem razvitku iznose se posebna ostvarenja u pojedinim evropskim krajevima.
Međutim, obimnost arhitektonskih spomenika i arhitekata, čija su imena u Novom veku uvek vezana za njihova dela, ne dozvoljava da se u ovoj knjizi iznesu i prikažu ni svi spomenici ni svi njihovi stvaraoci, već je bilo nužno zadržati se na užem izboru koji dozvoljava opšte sagledanje i razumevanje arhitektonske evolucije. Nažalost, nije bilo tehničke mogućnosti da se ilustruju svi spomenici koji se u tekstu ipak moraju pomenuti. Pokušano je, međutim, da se za svaku epohu i za svaku zemlju iznesu osnovne karakteristike i uslovi stvaranja, ali ne ulazeći u razmatranja političke, geografske i ekonomske razvijenosti i uslovljenosti pojedinih zemalja, kao što je, na primer, to bilo nužno u Arhitekturi Starog veka. Ipak su date u uvodima osnovne karakteristike vremena i uslovnosti razvitka.
Teško je u razdoblju Novog veka prikazivati arhitekturu odvojeno od ostalih likovnih umetnosti. Slikarstvo i skulptura od same pojave renesansa u quattrocentu, postaju njeni stalni pratioci, pogotovu u doba renesansa i baroka, u istom smislu kao i u doba jelinske i rimske umetnosti. Šta više veoma često su u prva tri veka naročito, arhitekti ujedno i slikari i vajari. Međutim, ove umetnostli, naročito slikarstvo, toliko su napredovale u toku Novog veka, da bi bilo veoma teško paralelno prikazati i njihovu punu evoluciju a da se ne umanji jasnoća i povezanost prikaza same arhitekture. Ipak sam prinuđen zbog potpunije koncepcije opšteg razvitka umetnosti da u uvodima iznesem njihove glavne karakteristike epohe i da, bar ilustrativno pomenem glavne nosioce ovih pratećih umetnosti čija je evolucija u kompoziciji i tehnici, u koncepciji i snazi, u  potpunom skladu sa razvitkom arhitekture celog razdoblja.


Pogledajte sve od autora: Nestorović, Bogdan N.
Pogledajte sve od nakladnika: Naucna knjiga, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.