Početna Knjige Tehničke znanosti arhitekura i urbanizam Arhitektonski projektni zavod - Prilog poslijeratnoj hrvatskoj arhitekturi

Venturini, Darko: Arhitektonski projektni zavod - Prilog poslijeratnoj hrvatskoj arhitekturi

Autor: Venturini, Darko
Šifra: 1092-19-36
Izdavač: APZ, Zagreb
Godina izdanja: 1982

Dimenzije: 16,00 x 24,00 cm.
Opseg: 115 stranica.
Uvez: meki, plastificirani; s preklopom.
Stanje knjige: odlično.

Monografija uz 35 godina djelovanja APZ-a.

Brojne crno-bijele i fotografije u boji.

Iz uvoda:
Tri i po desetljeća... Vrijeme, dovoljno da tri generacije stvaralaca iz­rastu od stvaralačkih početaka do pune autorske zrelosti; da dosegnu zenit i iskažu sve ono što njihovi talenti, obogaćeni zrenjem, iskustvom i zna­njem, mogu izreći kao odgovor na društvene potrebe, zahtjeve vremena i stručni stvaralački izazov.
Tri i po desetljeća koja, u slučaju APZ-a, nipošto nisu samo prošlost jednog projektnog biroa nego i značajan segment povijesti arhitekture i likovne kulture, ne samo na republičkoj nego i jugoslavenskoj razini.
Tri i po desetljeća postojanja i djelovanja u složenim društvenim i go­spodarskim uvjetima, u kontinuitetu poslijeratne hrvatske kulture i poslije­ratnog jugoslavenskog arhitektonskog stvaralaštva i razvoja, - s jedne su strane autentični i vjerni odraz svoga vremena, a s druge njegov značajan gradivni dio.
Odraz i gradivni dio vremena nabijenog sadržajima, suprotnostima, kraj­nostima, poletom i padovima ... Vremena raznih orijentacija, tendencija i htijenja. Vremena burnog društvenog i gospodarskog razvoja, s oscilacijama uspona, recesija i kriza.
Vremena u kojem se arhitektura, uglavnom, nije pisala velikim slovi­ma, a dala je neospornih, velikih rezultata i dometa.
Obol APZ-a tom vremenu, rezultatima i dometima u našoj je republici jedan od pojedinačno najmarkantnijih. I vrijedilo ga je takvim zabilježiti.


Pogledajte sve od autora: Venturini, Darko
Pogledajte sve od nakladnika: APZ, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno