Cvitanović, Đurđica: Arhitekt Kuno Waidmann

Autor: Cvitanović, Đurđica
Šifra: 72-22-7
Izdavač: Društvo historicara umjetnosti Hrvatske, Zagreb
Godina izdanja: 1969

Dimenzije: 20,50 x 25,00 cm.
Opseg: 174 stranice.
Uvez: tvrdi poluuvez - karton/platno, s papirnatim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Društvo historičara umjetnosti Hrvatske, Knjiga XVI.

Fotografije: Nino Vranić i Š. Radovčić.

Prilozi: crno-bijele fotografije, tlocti, planovi, presjeci i nacrti kuća i zgrada u Zagrebu.

Iz predgovora:


Studija o arhitektu Kuni Waidmannu osniva se na sačuvanoj dokumentaciji u Arhivu ASGU grada Zagreba, arhivu obitelji Waidmann u Celovcu i na podacima iz suvremene štampe, usmenih saopćenja suvremenika i članova obitelji, a prven­stveno na sačuvanim objektima. Težište rada jest analiza sačuvanih zgrada koje je Waidmann sagradio u Zagrebu. Ondje njegovih građevina ima dovoljno, što se lako može utvrditi s obzirom na njihovo stilsko porijeklo, karakter i umjetničku vrijednost. Arhitektura je izložena prema tipologiji i namjeni. Sačuvana djela Kune Waidmanna pokazuju u okvirima historijske stilske arhitekture razvojnu liniju umjetnika prema slobodnijim suvremenijim rješenjima. Ta djela nesumnjivo su utjecala na izgled »Donjeg grada«. Uz to što je sagradio pojedine zgrade, umjetnik je sudjelovao u ostvarivanju posljednjeg urbanističkog plana 19. stoljeća u Zagre­bu. Arhitekt je dosad bio zapravo anoniman. U literaturi ga uzgredice spominju Đu­ro Szabo (»Stari Zagreb«) i dr Lelja Dobronić (u studijama »Zagrebački gradi­telj Janko Jambrišak« i »Zagrebački arhitekti Honigsberg i Deutsch«).

Namjera je studije prikazati stvarno stanje i razinu koja je u Zagrebu postig­nuta u arhitekturi 19. st. Kuno Waidmann je vrlo mjerodavan predstavnik svoga vremena, umjetnik koji u našu sredinu prenosi najsuvremenije tekovine srednjo­evropske neohistorijske arhitekture njemačke škole. On je svakako zanimljiva lič­nost. Svojim djelima pokazuje dobre mogućnosti konzervativne struje u arhitek­turi krajem stoljeća. Zgrade Kune Waidmanna primjeri su najbolje arhitekture ko­ju Zagreb iz tog vremena posjeduje. Ovom mu se studijom priznaje mjesto koje mu kao graditelju Donjega grada pripada, to više što je najkvalitetniji dio svoga rada ostavio kulturnoj baštini Zagreba. Njegov je utjecaj na domaću mlađu generaciju arhitekata bio značajan. Izvan Zagreba i Hrvatske sagradio je niz bolnica i pro­čuo se kao specijalist za gradnju bolnica i psihijatrijskih zavoda.Pogledajte sve od autora: Cvitanović, Đurđica
Pogledajte sve od nakladnika: Društvo historicara umjetnosti Hrvatske, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Tehničke znanosti / arhitekura i urbanizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.