Bor, Vane; Ristić, Marko: Anti-zid

Autor: Bor, Vane; Ristić, Marko
Šifra: 227-17-7
Izdavač: Nadrealistička izdanja, Beograd
Godina izdanja: 1932

Dimenzije: 13,80 x 20,10 cm.
Opseg: 54 stranice.
Uvez: meki, plastificirani.
Stanje knjige: odlično; korice naknadno izrađene prema originalu.

O autorima:

Vane Bor:
(1908 -1993),  jedan od najznačajnijih pripadnika nadrealizma u Srbiji, autor je brojnih  kolaža, fotograma, fotografija, teoretskih tekstova i pjesama.
Marko Ristić: (1902 - 1984), jedan je od glavnih protagonista srpske nadrealističke scene. Antiroman Bez mere je objavio 1928. godine. Bio je urednik almanaha Nemoguće 1930. godine.  Također je uređivao i časopis Nadrealizam danas i ovde. S Vanom Borom 1932. Objavljuje čuveni Anti-zid. Poemu Turpitude je pokušao objaviti uz 1938. no zaplijenjena je odmah po izlasku iz tiska. Turpitud je popraćena ilustracijama Krste Hegedušića. Bio je ratni zarobljenik u 2. svjetskom ratu a poslije jugoslavenski ambasador u Parizu i član JAZU.  

Iz uvoda:

Prirodno je, dakle, da su nadrealisti nekoliko puta ponavljali svoj zahtev da se i nadrealizam dialektički posmatra, da se njegova akcija shvata u kretanju, pojedine njegove etape i pojedini njegovi vidovi u njihovoj povezanosti, a njegove manifestacije u međusobnom odnosu i u odnosu na trenutak i prilike u kojima se dešavaju. I u nadrealizmu izvesne stvari se rađaju, druge nestaju.






Pogledajte sve od autora: Bor, Vane; Ristić, Marko
Pogledajte sve od nakladnika: Nadrealistička izdanja, Beograd
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / strane knjige


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.