Frye, Northrop: Anatomija kritike

Autor: Frye, Northrop
Šifra: 52-23-19
Izdavač: Naprijed, Zagreb
Godina izdanja: 1979

Naša cijena

72,00 kn
90,00 kn

| € 9,56
€ 11,95

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 13,00 x 20,50 cm.
Opseg: 403 stranice.
Uvez: tvrdi, impregnirano platno, s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Četiri eseja.

Prevela s engleskog: Giga Gračan.

Preuzeto s ovitka:
Ovo djelo Northropa Fryea (r. 1912), kanadskog kritičara i profeso­ra književnosti na sveučilištu u Torontu, fundamentalno je djelo mo­derne nauke o književnosti i, po mišljenju mnogih teoretičara književnosti, najimpresivnija suvremena književna teorija. Sam autor, stekao je svojim djelima, a posebno upravo Anatomijom kritike (1957), ugled jed­nog od najistaknutijih i najautori­tativnijih predstavnika današnje anglo-američke  književne kritike.
Raniji Fryeovi radovi određuju ga donekle kao teoretičara mitske i arhetipske osnove književnih djela, koji se inspirirao, između ostalog, djelima izvanredne dokumentarne vrijednosti škotskog književnika i antropologa Jamesa Georgea Frazera (1854-1941) te švicarskog psihologa i psihijatra Carl Gustava Junga (1875 -1961), ali ga je ipak, a pogotovu danas, gotovo nemoguće klasificira­ti, jer je kao teoretičar i kritičar izrazito izvorna i samosvojna pojava, snažna osobnog filozofskog usmjere­nja.
Prije Anatomije kritike objavio je opsežnu analitičku studiju o engle­skom pjesniku (i slikaru) Williamu Blakeu pod naslovom Strašna sime­trija (Fearful Symmetry, 1947), i poslije: Bajke o identitetu (Fables of Identity, 1963), te nakon djela o Shakespeareu i Miltonu u novije vri­jeme objavio je: Tvrdoglava struk­tura: Eseji o kritici i društvu (The Stubborn Structure: Essays on Criticism and Society, 1970), Put kritike: Esej o društvenom kontekstu knji­ževne kritike (The Critical Path: An
Essay on the Social Context of Lite­rat Criticism, 1971) i najnoviju knjigu Spiritus Mundi (1978), a još je u pripremi i knjiga o Bibliji.
Njegovo kapitalno djelo Anatomija kritike sastoji se od četiri osnovna dijela, tj. četiri eseja, i od dva kraća ali izvanredna aneksa, Polemičkog uvoda i Uvjetnog zaključka, koji po vrijednosti nimalo ne zaostaju. Za­datak ove knjige, što ga je izložio i u uvodu, jeste da ispita »mogućnosti sinoptičkog pregleda ciljeva, teorije, principa i tehnika književne kriti­ke«, dakle, sveobuhvatan pogled na književnu kritiku, koju on smatra znanošću, jednom od najmlađih znanstvenih disciplina. Umjesto is­ključivog proučavanja pojedinih (knji­ževnih djela, Frye smatra da kritika mora književnost proučavati prvenstveno kao cjelinu, a zatim i u širem kontekstu civilizacije i ikulture. Nje­govu pažnju u književnosti iznad svega privlači čovjek ikao društveno biće neodvojivo od osnovnih arheti­pova i mitova vlastite kulture, čov­jek s definiranom i prepoznatljivom pripadnosti, ali i sa slutnjom izvaniskustvenog.
Fryeovo izvanredno poznavanje književnosti, posebno književnosti Zapada, te filozofska i općekulturna erudicija, istančana i duhovita maš­tovitost, senzibilitet i originalan temperamenat, (kombinatorika i moć sinteze, isve to učinilo je od ove stro­go znanstvene esejistike zanimljiv i neiscrpiv priručnik kojem će se lju­bitelji i poznavaoci, kritičari i znan­stvenici često vraćati kao savjetniku, ali i kao fascinantnom štivu.


Pogledajte sve od autora: Frye, Northrop
Pogledajte sve od nakladnika: Naprijed, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Književnost / Znanost o književnosti / teorija književnosti


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.