Alkar

Autor: Šimunovic, Dinko
Šifra: 881-15-15
Izdavač: Ex libris, Zagreb
Godina izdanja: 2007

Puna knjižarska cijena: 120,00 kn

Naša cijena

80,00 kn

Vaša ušteda: 40,00 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 16,00 x 20,00 cm.
Opseg: 111 stranica.
Uvez: meki, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Pretisak s ilustracijama iz 1933.

Pogovor: Marko Grčić.

Sa stranice nakladnika:

Alkar Dinka Šimunovića mnogima je dobro poznat kao obvezna školska lektira pa su tako do danas objavljena brojna izdanja te svima nam dobro poznate pripovijesti. Ali, ovo izdanje uistinu je specijalno i rijetko ga tko u nas, čak i među stručnjacima, poznaje.

Dinko Šimunović je bio na samrtnoj postelji u Zagrebu, dok se skupina umjetnika spremala da mu osigura jednu od najdirljivijih popudbina u hrvatskoj književnosti, da objavi osobito izdanje njegova Alkara . Evo popisa ljudi koji su sudjelovali u hommageu , uz sljedeći tekst objavljen na drugoj stranici knjige uz vlastoručne potpise:

"Iz počasti prema piscu opremilo je ovu knjigu dobrovoljno nekoliko umjetnika, književnika i ljubitelja knjige. Poprsje Dinka Šimunovića učinio je, za ovu priliku, Ivan Meštrović. Ilustracije u tekstu izradili su Vilko Gecan, Joza Kljaković, Fran Kršinić, Omer Mujadžić, V[anja] Radauš i Marijan Trepše; a umjetničku opremu omota i poveza Vladimir Kirin. Upravo Tipografija d.d. u Zagrebu dala je besplatno tisak. Uprava Zemaljske Tiskare u Zagrebu izradila je klišeje i povez, a Hrvatska Industrija Papira d.d. dala je hartiju. Knjižara Stj. Kugli, Z. i V. Vasić i Minerva u Zagrebu preuzele su prodaju knjiga (bez provizije), dok su pretplatu organizirali Uprava Jutarnjeg Lista i Uprava Nove Evrope u Zagrebu. Knjiga je štampana u 2000 primjeraka, a izmjenama pisca za ovo izdanje, krajem decembra 1932.".

Predgovor svečanom izdanju napisao je Vladimir Nazor.

Dinko Šimunović umro je 3. kolovoza 1933.

Današnji pretisak izdanja Alkara iz te godine još je jedno vraćanje duga piscu kojem se dug ne može zauvijek vratiti, zabilježio je u svom pogovoru urednik ovog pretiska Marko Grčić.Pogledajte sve od autora: Šimunovic, Dinko
Pogledajte sve od nakladnika: Ex libris, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / faksimili i reprinti


Novosti

Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno