Početna Knjige Prirodne znanosti biologija Agroklimatski atlas Hrvatske u razdoblju 1991.-2020.

Vučetić, Višnjica (urednica): Agroklimatski atlas Hrvatske u razdoblju 1991.-2020.

Autor: Vučetić, Višnjica (urednica)
Šifra: 477-22-38
Izdavač: Državni hidrometeorološki zavod, Zagreb
Godina izdanja: 2021

Naša cijena

232,00 kn
290,00 kn

| € 30,79
€ 38,49

Fiksni tečaj: 1 € = 7,53450 kn

Dodaj u košaricu

Što je lista želja?

Dimenzije: 30,00 x 30,00 cm.
Opseg: 241 stranica.
Uvez: tvrdi, plastificiran.
Stanje knjige: kao nova.

Agroklimatski atlas Hrvatske u razdoblju 1991.-2020. : povodom 70 godina osnutka agrometeorološke službe u DHMZ-u.

Ilustracije u bojama; grafički prikazi u bojama.

Preuzeto sa stranice izdavača:


Proizvodnja hrane kao i sam opstanak mnogih biljnih i životinjskih vrsta uslijed klimatskih promjena te onečišćenja atmosfere, tla i voda postaju sve više i više ugroženi. Iz tog razloga praćenje agroklimatskih elemenata koji direktno utječu na rast, razvoj i prinos biljaka od izuzetne je važnosti. Agroklimatski atlas Hrvatske predstavlja iznimno vrijedan rad koji na jednom mjestu obuhvaća sve agroklimatske elemente te daje njihov tablični i kartografski prikaz na području Republike Hrvatske. Ovo je prvi agroklimatske atlas Hrvatske, a u njemu su obrađena dva tridesetogodišnja razdoblja, 1991.–2020. i 1981. –2010. (karte i tablice za starije klimatološko razdoblje, 1981. –2010. prikazane su samo u digitalnom obliku).

Atlas se sastoji od šest poglavlja. Nakon povijesnog pregleda u prvom poglavlju slijedi drugo poglavlje u kojem je prikazana prostorna razdioba agroklimatskih parametara i indeksa koji se baziraju na temperaturi zraka (negativne i pozitivne temperaturne sume ze određeni temperaturni prag, Huglinov indeks, indeks hladnih noći, maksimalna duljina trajanja toplih i hladnih razdoblja u zraku te najraniji i najkasniji datumi s temperaturom zraka ispod 0 °C. U trećem poglavlju analizirana je temperatura tla na različitim dubinama (2, 5, 10 i 20 cm), maksimalna duljina trajanja toplih i hladnih razdoblja u tlu te maksimalna dubina smrzavanja. Tema četvrtog poglavlja su komponente vodne ravnoteže prema Palmerovom modelu (potencijalna i stvarna evapotranspiracija, sadržaj vode u tlu, gubitak vode iz tla, procjeđivanje i otjecanje) kao i maksimalna trajanja kišnih i sušnih razdoblja iznad, tj. ispod tri oborinska praga 1, 5 i 10 mm. Peto poglavlje bavi se indeksima meteorološke opasnosti od nastanka požara raslinja (pokazatelj vlažnosti finog goriva, indeks početnog širenja vatre, indeks ukupnog goriva, indeks meteorološke opasnosti od požara raslinja te srednje mjesečne i sezonske žestine) koji su određeni prema kanadskom modelu Fire Weather Index (FWI). U posljednjem poglavlju opisana je metoda prostorne interpolacije te je dan pregled mjera uspješnosti interpolacijskog modela.

Atlas može pomoći agronomskim, šumarskim i vatrogasnim stručnjacima, kao i znanstvenicima raznih profila, u njihovom radu i nadogradnji vlastitih znanja, kao i donositeljima političkih odluka u izradi strateških planova. Također, ovi vrijedni podaci mogu poslužiti poljoprivrednicima i vatrogascima kao podloga za razumijevanje stanja klime te ih koristiti kao smjernice za planiranje proizvodnje, radova i interventnih akcija.Pogledajte sve od autora: Vučetić, Višnjica (urednica)
Pogledajte sve od nakladnika: Državni hidrometeorološki zavod, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Prirodne znanosti / biologija


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.