Deutsch, Laszlo: Afera Frankenheim

Autor: Deutsch, Laszlo
Šifra: 2-19-67
Izdavač: Centar za informacije i publicitet, Zagreb
Godina izdanja: 1981

Dimenzije: 12,50 x 22,50 cm.
Opseg: 267 stranica.
Uvez: tvrdi, platneni; srebrotisak na korici i hrptu; s plastificiranim zaštitnim ovitkom.
Stanje knjige: odlično.

Biblioteka Tajne sile.

S francuskog preveo: Ladislav Grakalić.

Preuzeto s korica:

Židovska privatna banka, jedna od najvažnijih u Njemačkoj, mogla je u najcrnjoj nacističkoj noći nas­taviti svoje poslovanje. Dok su svi oni koji nisu bili čisti arijevci završavali u plinskim komorama, rukovo­dioci te banke - koju je službeno nadzirao esesovski general Kaltenbrunner - nikad nisu bili uznemirivani.
Poslije završetka rata, njihovo je poduzeće cvjetalo više nego ikada: blago, koje su nacisti oteli Židovima, u cijelom Reichu, uvelike je povećalo nji­hov kapital.
Kad je postalo jasno da je poraz neizbježiv, taj ogromni plijen bio je prenesen u Latinsku Ameriku i uložen u industrijska poduzeća. U toku poratnih go­dina, latinskoamerički fondovi bili su prenijeti u Nje­mačku i danas služe za financiranje više od 140 neo­nacističkih organizacija.
Usprkos svim mjerama opreza - imena osoba kao i nazivi poduzeća i mjesta namjerno su izmijenje­ni - »Afera Frankenheim« će, bez ikakve sumnje, izaz­vati žestoku reakciju. Pod pritiskom javnog mišljenja, njemačke vlasti bit će možda primorane da izvuku iz potaje dosje, čija je tajna bila toliko čuvana da nitko nikada nije sumnjao da postoji.


Pogledajte sve od autora: Deutsch, Laszlo
Pogledajte sve od nakladnika: Centar za informacije i publicitet, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Humanističke znanosti / povijest / nacizam i fašizam


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno