Početna Knjige Škrinjica s blagom stare i rijetke knjige - izbor hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku Adresa Sabora Trojedne kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije

Pacel, Vinko (priloge dodao): Adresa Sabora Trojedne kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije

Autor: Pacel, Vinko (priloge dodao)
Šifra: 220-11-8
Izdavač: Narodna tiskarnica dra. Ljudevita Gaja, Zagreb
Godina izdanja: 1861

Dimenzije: 11,50 x 18,00 cm.
Opseg: 92 stranica.
Uvez: tvrdi, noviji. Stara naslovnica aplicirana na noviji karton.
Stanje knjige: vrlo uredna.

Adresa Sabora Trojedne kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije na kraljevske predloge od 26. veljače, 12., 14. i 27. ožujka god. 1861.

Priloge dodao Vinko Pacel.

Knjiga je na hrvatskom, a Prilozi na latinskom jeziku.

Iz knjige:
Vaše c. kr. apostolsko Veličanstvo!
Kralju i gospodaru nam premilostivi!

Narod trojedne kraljevine Balmacije, Hrvatske i Slavonie duboko razcviljen prežalostnom, i u svakom obziru zlokobnom dvanaestgodišnjom obustavom svoga tisućljetnoga ustava, začu napokon utješnu rieč vašega veličanstva, blagoizvolivšega previšnjim svojim, na bana trojedne kraljevine dne 23. veljače 1861. upravljenim pismom odrediti, da se sabor trojedne kraljevine ponajglavnije zato sazove, da se državopravni odnošaji iste kraljevine i prama Ugarskoj i prama Austriji ustanove.
Ali prije, nego što mi, povjerenjem naroda od 13 travnja 1861. u glavnom gradu Zagrebu saborujući zastupnici uzmognemo odgovoriti na ove previšje predloge, i njekoje s ovimi u savezu stojeće odpise, što je Vaše Veličanstvo glede državopravnih odnošajah trojedne kraljevine na ovaj sabor odpravilo: držimo za potrebno, pred licem Vašega Veličanstva u kratkih crtah navesti sve one temelje i nazore, koji se u svemkolikom narodno-političkom životu naroda trojedne kraljevine neodoljivom silom vazda iztiču, da tako naznačimo stanovište, kojega smo se i mi morali u svemkolikom djelovanju svojem nepomično držati, ako smo htjeli, da odgovarajući duhu i zahtjevom naroda našega budemo mu vjernim glasilom.
Stožerni pako ti života našega državnoga temelji, za kojimi je narod trojedne kraljevine kao najdražimi svojinu svetinjami uviek težio i teži, jesu: ustav i na njem se osnivajuća samostalnost i neodvisnost državna, kao i cjelokupnost zemljištna trojedne kraljevine dalm.-hrvat.-siavonske.


Pogledajte sve od autora: Pacel, Vinko (priloge dodao)
Pogledajte sve od nakladnika: Narodna tiskarnica dra. Ljudevita Gaja, Zagreb
Pogledajte sve iz područja: Škrinjica s blagom / stare i rijetke knjige - izbor / hrvatske knjige / vezane uz hrvatsku


Česta pitanja

Pogledaj sva česta pitanja

Posljednje kupljeno

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.